Undermenu

 

Avlsdyr

Igennem de senere år har jeg investeret mange kræfter og penge i et effektivt avlsarbejde, herunder til køb af nødvendige selektivt udvalgte avlsdyr på forskellige udstillinger.

Farmens udvikling mod en stadig bedre avlsdyrbestand er ikke uden problemer.

Med hensyn til fertilitet (formeringsevne) er farmen på rette spor med 2,7 fravænnede unger pr. indsat avlshun i 2001 og 3,1 i 2002. Med en konsekvent udskiftningspolitik jf. afsnittet om avlsarbejde tror jeg på at denne trend kan fortsætte fremover.

Det har de senere år været problematisk at finde ud af, hvor vi skal hen og hvordan det endelige slutprodukt "skindet" skal se ud. Den ønskede skindtype i øjeblikket , når vi ser på kvalitetskriteriet, nemlig silkede, tætte og ikke for langhårede skind afspejles ikke altid i udstillingsresultaterne både for skind og levende dyr. Det burde det gøre, hvis man mener det alvorligt. Personligt er jeg sikker på, at denne type med en fantastisk finish tilhører fremtiden. Problemet i avlsarbejdet med denne type er, at man i sit avlsarbejde skal sikre sig, at der er tilstrækkelig volumen i hårmængden. Tag dyret ud af fælden for at sikre dig, at der er modstand og elasticitet i hårmængden, når du fører en finger igennem pelsen fra bag- til forparti.

Hvor mørkhedsgraden tidligere har været for meget i fokus på bekostning af renhedsgraden, er denne udvikling nu vendt. Vi skal have renhedsgraden (blålige skind) med, når skindene bliver mørkere, og i modsætning til tidligere skal der være kontrast imellem top og bund. Et urent mørkt skind uden kontrast vil alt andet lige fremtræde mørkere end et mørkt rent skind med kontrastvirkning. Det er vigtigt at sidstnævnte dyr/skind danner model for fastlæggelse af 3X dark. I modsat fald vil de ønskede dyr/skind ikke opnå tilstrækkelige point.

Det er efterhånden svært at opnå fejlfrie topdyr/skind på udstillinger. Metallic (flyvehavre, kongehår) hænger normalt sammen med langhårede skind. Grå bug er ligeledes blevet et stort problem, markant ved Black Velvet. Indsatte avlsdyr må have en klar hvid bug. Det er efter min mening særdeles væsentligt, og bør påskønnes på vore udstillinger. En klar hvid bug trækker automatisk renhedsgraden op på vores skind. I de seneste 2 år har jeg arbejdet målrettet med at få udskiftet avlshanner, såfremt disse ikke fremtræder med en klar hvid bug. Det ser ud til at være forholdsvis uproblematisk at få fjernet problemet med grå/gul bug hos standardtypen. Det er straks mere problematisk hos Black Velvet.

v/Niels Sørig - Smidstrupvej 22 DK 9760 Vraa -tlf 9898 0100 - mobil 2278 8122 - E-mail: info@topchinchilla.dk